LED verlichting

DE VOORDELEN VAN LEDS

VOORDEEL 1: Lange nuttige levensduur
De nuttige levensduur van leds wordt sterk beïnvloed door de specifieke gebruiksomstandigheden, waarbij stroom en interne temperatuur (en dus ook omgevingstemperatuur) de belangrijkste factoren zijn. Vandaag kunnen we voor
kwaliteitsleds uitgaan van een levensduur van 25.000-50.000 uren.

VOORDEEL 2: Hoge energie-efficiëntie mogelijk
Leds met een hoge kleurtemperatuur en dus kouder licht hebben een grotere efficiëntie dan dezelfde leds met een lagere kleurtemperatuur.
Het luminescent materiaal dat wordt gebruikt om warm wit te creëren, bevat namelijk meer rood en de efficiëntie van deze rode component is lager dan die van de gele. Waardoor het globale rendement van de led daalt.

VOORDEEL 3: Goede kleurweergave, keuze in kleurtemperatuur
De kleurtemperatuur van een lichtbron voor wit licht is gedefinieerd als “de temperatuur van een zwart lichaam waarvan het uitgestraalde licht dezelfde kleurindruk geeft als de lichtbron”. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in kelvin (K). Blauwig licht heeft een hogere kleurtemperatuur en wordt als ‘kouder’ ervaren dan licht met een lagere kleurtemperatuur.

De kleurweergave-index (CRI - Color Rendering Index in het Engels) van een lichtbron geeft de kwaliteit weer van de kleurweergave van door die lichtbron belichte objecten. Om tot die index te komen, vergelijken we de kleurweergave van objecten verlicht door de lichtbron met de kleurweergave van dezelfde objecten belicht door een zwarte straler (met dezelfde kleurtemperatuur). In de behandelkamer van de Tandarts is bij de werkverlichting een CRI van 90 vereist, wat eigenlijk heel logisch is voor een goede kleurbepaling.

VOORDEEL 4: Onmiddelijke lichtopbrengst bij opstarten
Fluorescentielampen geven niet onmiddellijk na het opstarten de volledige ichtstroom. Leds daarentegen reageren direct op wijzigingen in de voeding. Na het aanschakelen bereiken ze onmiddellijk de maximale lichtstroom; zij zijn dan ook zeer geschikt voor toepassingen waar veelvuldig geschakeld wordt en
het licht vaak maar een korte periode brandt. Dit blijft ook zo bij lagere omgevingstemperaturen, waarin ze zelfs beter werken. Bovendien kunnen leds – in tegenstelling tot bijvoorbeeld CDM-lampen – ook zonder problemen opnieuw aangeschakeld worden als ze nog warm zijn en heeft veelvuldig schakelen geen negatieve invloed op de levensduur.

VOORDEEL 5: Goed dimbaar over een breed bereik
Leds kunnen op efficiënte wijze over een breed bereik worden gedimd (van quasi 0% tot 100%) of dynamisch aangestuurd. Dit kan op basis van gestandaardiseerde dim-methodes zoals DALI, DMX of 1–10 V(Deze laatste wordt minder toegepast bij LED). Leds kunnen zeer diep gedimd worden, bijvoorbeeld tot 0,1%*. Bij fluolampen is dat niet mogelijk; daar bedraagt de dimbaarheidsgrens in de praktijk 3% (onder die grens treden bij fluo vaak opstart- of stabiliteitsproblemen op).
* Dit percentage is afhankelijk van de gebruikte driver.

VOORDEEL 6: Milieuvriendelijk
Uit LCA-studies* (Life Cycle Analysis studies – die de ecologische impact van een product van productie tot recyclage en verwerking bekijken) blijkt dat leds in vergelijking tot andere lichtbronnen het potentieel hebben om in de toekomst de kleinste ecologische voetafdruk te hebben.
Bovendien bevatten ze geen kwik, wat bij fluorescentielampen wel het geval is.
* Assessment of Ultra-Efficient Lamps; Navigant Consulting Europe; 5 mei 2009.

VOORDEEL 7: Geen ir- of uv-straling
Leds ontwikkelen geen ultraviolet (uv-) of infrarood (ir-) straling in de lichtbundel. Dit maakt hen uitermate geschikt voor omgevingen waarin zulke straling vermeden dient te worden, zoals in musea, winkels met levensmiddelen of klerenwinkels.
De led zelf genereert wel warmte, maar die wordt naar achter geleid, weg van het te verlichten object.

Led panelen zijn eenvoudig in het systeemplafond te installeren en zeer geschikt om bestaande Tl-bakken te vervangen.